
Jeszcze do niedawna zamienniki produktów mlecznych były ciężko dostępne. Obecnie jednak praktycznie w każdym supermarkecie, w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie możemy znaleźć alternatywę produktów mlecznych – produkty pochodzenia roślinnego. To wspaniałe rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a także dla osób, które świadomie podjęły decyzję o nie spożywaniu białka pochodzenia zwierzęcego – dla wegan. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy wiele produktów roślinnych, w tym m.in. mleko roślinne lub śmietanę roślinną. Śmietana roślinna znajdzie swoje zastosowanie w wielu daniach kuchni azjatyckiej i nie tylko. Doskonale sprawdzi się do zagęszczenia zup i sosów, np. zupy pomidorowej lub curry.
Nietolerancja laktozy – objawy i przyczyny
Coraz częściej słyszymy jak spora liczba osób już od najmłodszych lat cierpi na nietolerancję laktozy. Nietolerancja laktozy to inaczej mówiąc cukier mleczny znajdujący się w produktach mlecznych, takich jak mleko, śmietana, jogurt czy masło. Osoba z nietolerancją po spożyciu któregokolwiek produktu odczuwa nieprzyjemne dolegliwości. Spowodowane jest to niedoborem laktazy w organizmie człowieka. U niektórych osób występuje całkowity brak laktazy, czyli enzymu trawiennego. W wyniku niedoboru laktazy, laktoza znajdująca się w produktach mlecznych ulega fermentacji w jelicie grubym.

Objawy nietolerancji laktozy
Po spożyciu produktu mlecznego przez osobę cierpiącą na nietolerancję laktozy pojawiają się gazy oraz kwasy, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości. W zależności od stopnia zaawansowania nietolerancji oraz ilości spożytego pokarmu objawy mogą być nasilone w mniejszym lub większym stopniu. Objawy najczęściej występują po 30 minutach do 2 godzin po wypiciu mleka lub spożyciu innego produktu mlecznego. Do najczęściej występujących zaliczamy:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- mdłości,
- gazy,
- biegunka.
W większości przypadków nietolerancja pojawia się u osób w okresie dojrzewania oraz u osób dorosłych. Jednak coraz częściej słyszymy również o nietolerancji laktozy u niemowląt.
W medycynie dostępnych jest wiele testów za pomocą których możemy sprawdzić, czy nasz organizm toleruje laktozę. Jednak jednym z najprostszych sposobów jest słuchanie własnego organizmu. Jeśli po spożyciu produktów mlecznych odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości – najprawdopodobniej nasz układ pokarmowy nie przyswaja laktozy.

Śmietana roślinna w diecie wegańskiej
Produkty roślinne takie jak wegańska śmietana czy różnego rodzaju mleka roślinne to świetna alternatywa śmietany nie tylko dla alergików i osób z nietolerancją laktozy, ale również dla wegan, którzy ze względu na własne poglądy świadomie nie spożywają żywności pochodzenia zwierzęcego. W ofercie sklepu Centrum BIO znajdziecie produkty w 100 % organiczne i ekologiczne, ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Oferujemy śmietany roślinne będące zamiennikiem tradycyjnej śmietany używanej w kuchni – bez dodatku soi i cukru.
Śmietana roślinna COCO CUISINE to lekki krem kokosowy. Produkt o delikatnym, lekko wyczuwalnym smaku kokosa doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów oraz deserów. Śmietanka (krem) kokosowy to produkt wegański – bez glutenu i laktozy, idealny dla alergików, osób na diecie wegańskiej oraz dla osób ceniących sobie ekologiczną, zdrową żywność. Do przygotowania deserów oraz do zagęszczenia sosów lub zup świetnie sprawdzi się również śmietanka (krem) migdałowy o neutralnym, prawie niewyczuwalnym smaku. Śmietany roślinne pochodzą z orzechów kokosa lub migdałów z rolnictwa ekologicznego. Produkty La Mandorle nie zawierają glutenu i laktozy, w swoim składzie nie posiadają również soi oraz cukru – są w 100 % ekologiczne i organiczne, idealnie dla osób na diecie wegańskiej lub diecie bezglutenowej, a także dla osób wybierających zdrowsze alternatywy podczas przygotowywania posiłków.