Włoskie cappuccino, czarne i wyraziste espresso, delikatna i lekka latte – każdy miłośnik kawy ma swoją ulubioną, która towarzyszy mu niemal codziennie. Tak, jak wiele jest jej rodzajów, tak i sposobów przygotowania kawy jest bez liku. Zwykły kubek, klasyczna kawiarka, profesjonalny ekspres ciśnieniowy, odpowiednia temperatura wody, filtr… Zbyt dużo jak na Ciebie? Potwierdzamy, czasami można dostać prawdziwego zawrotu głowy. Aby jednak wydobyć unikalny smak tego czarnego naparu przygotowaliśmy przewodnik, w którym najlepiej jak tylko potrafimy, objaśnimy Ci podstawowe sposoby parzenia kawy.

Naszą przygodę zacznijmy jednak nie od samych metod parzenia kawy, a od wspomnianych wcześniej jej rodzajów. Ten aromatyczny napar, ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się innymi cechami.

  • Espresso – bardzo mocna kawa ze świeżo zmielonych ziaren. Jest niezwykle intensywna w smaku, dlatego podaje się ją z małą szklaneczką wody niegazowanej. To dzięki niej można oczyścić kubki, aby na nowo poczuć bogaty smak kawy.
  • Americano – klasyczna kawa parzona, najczęściej podawana w dość dużym kubku. Można ją wykonać za pomocą np. ekspresu ciśnieniowego – na bazie espresso z dużą ilością wody. Co prawda jej smak jest wtedy mniej intensywny, ale ma on swoich wiernych miłośników.
  • Cappuccino – to kawa espresso z niewielką ilością mleka, natomiast z dużą ilością kremowej pianki, która każdego dnia rozpieszcza Włochów podczas ich słynnych słodkich śniadań.
  • Latte – spektakularna kawa z dużą ilością mleka, w której górnej części znajduje się charakterystyczna piana – jest ona wyraźnie oddzielona od płynnej konsystencji. Często kawę latte podaje się w wysokich, przeźroczystych szklankach, aby kawosz podziwiał nie tylko jej walory smakowe, ale i wizualne.
  • Macchiato – to espresso z niewielką ilością pianki. Jej nazwa oznacza dosłownie splamionycentkowany – odnosi się to właśnie do nałożonej na nią mlecznej chmurki.

Wyżej wymienione kawy to klasyki, które możesz spotkać w niemal każdej kawiarni, ale nie tylko! Możesz je także przygotować w domu! W końcu parzenie kawy w kubku, czy ekspresie ciśnieniowym to także czynność do wykonania przez amatora.

Sprawdzone metody parzenia kawy

Parzenie kawy to dla wielu osób niezmienny rytuał, od którego zazwyczaj zaczynają dzień. Dla jednych kawa po turecku, której bazą są zmielone ziarna z dodatkiem wody to podstawa. Drudzy natomiast są fanami przygotowywania kawy w ekspresie. Niezależnie od tego, jaki proces parzenia kawy Ty preferujesz, bez wątpienia powinieneś poznać każdy z nich. Tylko w taki sposób możesz się dowiedzieć, który z nich będzie Twoim ulubionym.

Kawa po turecku wydaje Ci się zbyt skomplikowana? Nic bardziej mylnego! Jesteśmy pewni, że po kilku porankach dojdziesz do perfekcji parzenia tej zmielonej kawy. W końcu to indywidualny czas parzenia kawy, jaki poświęca się na tą czynność sprawia, że zamiłowani kawosze uwielbiają zaczynać dzień od misternie przyrządzonego czarnego naparu. Zaraz po przebudzeniu masz mało czasu na dopieszczenie ziaren kawy gorącą wodą? Skorzystaj z zaparzacza french press – to urządzenie, które podbiło wiele domów i stale rośnie w siłę.

Zanim jednak poznasz wszystkie, sprawdzone sposoby parzenia kawy warto przyjrzeć się samej kawie. Od wyrazistości tego czarnego napoju zależą właśnie rodzaje kaw.

Kawa ziarnista, czy zmielona

Ah ta kawa – najlepiej jest postawić na jej całe ziarna, czy może te już zmielone? Nie jest to tak trudne zadanie! Wybór kawy jest przede wszystkim uzależniony od rodzaju sprzętu, w jakim będziemy ją przygotowywać. W końcu nie tylko gorąca woda jest tutaj najważniejsza – choć zdarzają się i tacy, którzy stawiają na parzenie kawy zimną wodą. Bez względu na to, jaki sposób Ty preferujesz, postaw na wysokiej jakości kawę, która dojrzewała na sprawdzonych plantacjach. Prezentowy blog poleca wyselekcjonowane kawy, które doskonale smakują zarówno z ekspresu, jak i z kawiarki.

Całe ziarna kawy bez wątpienia są lepsze, niż te gotowo zmielone. Zaparzona z nich kawa uwalnia o wiele bogatszy smak i aromat. Wystarczy, że masz w domu ekspres z funkcją mielenia lub młynek, a możesz cieszyć sią z przygotowania kawy ze świeżo zmielonych ziaren.

Czy to jednak oznacza, że gotowo zmieloną kawę trzeba od razu odstawić? Nie! Jednak warto pamiętać, że aromat takiej kawy zależy od sposobu jej przechowywania. Skorzystaj ze szczelnie zamykanych pojemników, a będziesz mógł się cieszyć smakiem kawy, nawet tej drobno zmielonej, przez bardzo długi czas.

Kawa już wybrana? Przejdźmy zatem do tych najbardziej znanych sposobów jej parzenia!

Parzenie kawy w ekspresie

Bez wątpienia do najbardziej znanych sposobów przygotowywania kawy należy kawa z ekspresu. Na sklepowych półkach można znaleźć niemal każde urządzenie – o przeróżnych kształtach, rozmiarach, czy kolorach. Także ich funkcje są rozmaite. Są takie, które wykorzystują zmieloną kawę i papierowy filtr, ekspresy ciśnieniowe, w których czas parzenia czarnego napoju i podgrzania wody jest naprawdę krótki, a także te na kapsułki, w których ilość kawy jest dokładnie dobrana.

Jednak w każdym ekspresie podstawa przygotowania kawy jest taka sama:

  • woda pod ciśnieniem jest przepychana przez komorę ze zmielonymi ziarnami kawy, dzięki czemu powstaje intensywny napar, który nazywamy espresso.

Dużym plusem korzystania z ekspresu jest to, że woda w nim nagrzewa się bardzo szybko – kawa powstaje w kilkadziesiąt sekund. Nie musisz też posiadać umiejętności godnych prawdziwego baristy. Niektóre ekspresy robią kawę niemal automatycznie, a powstały napar jest pełen smaku i aromatu.

Proces parzenia kawy w kawiarce

O wiele tańszym rozwiązaniem parzenia kawy jest kawiarka. Należy w niej umieścić drobno zmielone ziarna lub te nieco większe. Charakterystyczna budowa kawiarki opiera się na 3-komorowym wydobywaniu intensywnego naparu:

  • znajdującą się w niej wodę należy doprowadzić do wrzenia, przez co produkuje się parę, która wytwarza ciśnienie. To właśnie ono wypycha wodę przez zmieloną kawę do górnej części.

Zastanawiasz się, czy dzięki kawiarce uzyskasz napar, który dałby Ci ekspres? Wszystko zależy od tego, czy proces parzenia kawy przeprowadzisz poprawnie. Na kawę ma także wpływ wielkość mielonych ziaren. Polecamy zacząć od grubo zmielonej kawy, aby następnie schodzić do tych drobniejszych. Takie rozwiązanie pozwoli Ci ustalić odpowiedni dla Ciebie napar pochodzący z kawiarki.

Parzenie kawy w french press

Francuska prasa, bardziej znana jako french press ma wielu zwolenników wśród domowych kawoszy. Zastanawiasz się, czy jej urok zachwyci także i Ciebie? Przekonajmy się, czy pokochasz powstałą w niej kawę!

Przygotowanie w niej kawy należy do niezwykle łatwych metod. Jej smak jest niezwykle wyrazisty, dlatego nie sposób pomylić go z tym przyrządzonym przez ekspres, czy kawiarkę. Musisz jednak wiedzieć, że parzenie kawy nie zajmie Ci tutaj kilku sekund. I choć nie jest to najwolniejszy sposób przygotowania kawy, to musisz być cierpliwy:

  • od momentu zagotowania wody, następnie po moczenie i przesunięcie tłoku będziesz potrzebować ok. 10 minut, aby uzyskać intensywną kawę.

Samo wykonanie kawy nie jest trudne, ale wydobycie tego unikalnego smaku jest nieco trudniejsze. Możesz w niej przygotowywać swoje wszystkie ulubione rodzaje kawy. Wiedz jednak, że wlaną do filiżanki kawę z francuskiej praski charakteryzuje niewielki osad. Jeśli Ci to przeszkadza to staraj się unikać picia ostatnich łyków.

Alternatywne sposoby parzenia kawy

Najpowszechniejszym alternatywnym sposobem parzenia kawy jest ta przygotowywana w tradycyjnym kubku. Ba! Zrobisz w nim każdą kawę – od tej świeżo mielonej, po gotową, a nawet rozpuszczalną. Wystarczy, że zalejesz kawę wodą o temperaturze około 90 stopi Celsjusza, a z pewnością powstanie w kubku czarny napar. Jednak, czy smak takiej kawy może równać się z tym przygotowanym przez ekspres, czy kawiarkę? Z pewnością nie. Jednak jeśli znajdziesz się w miejscu, gdzie zrobienie kawy za pomocą ekspresu jest niemożliwe, to wiedz, że masz zawsze wyjście. Kawa, następnie gorąca woda, ulubione dodatki i w niecałą minutę powstanie czarny napar.

Jak widzisz nie tylko rodzaje kaw mają wielkie znaczenie. To także metody parzenia kawy odpowiadają za jej aromat. Nie wystarczy jedynie zmieszać zmielone ziarna z wodą. Warto postawić na jedno z urządzeń, z którym przygotowana kawa będzie o wiele głębsza w smaku.