
Lekka, aromatyczna i kremowa tarta na cieście francuskim! Kruche ciasto, aromatyczny krem i smak migdałów. Czy może być coś pyszniejszego? Nasze ‘mleko’ migdałowe La Mandorle doskonale sprawdzi się do kremu, a wierzch ciasta można wyłożyć ulubionymi owocami. Tarta z ciasta francuskiego to delikatny deser dla każdego!
Składniki:
- 2 ciasta francuskie,
- 1 żółtko.
Składniki na krem do ciasta:
- 3 żółtka,
- 60 g cukru,
- 250 ml ‘mleka’ migdałowego La Mandorle,
- 20 g skrobi kukurydzianej,
- 1 laska wanilii.
Na krem migdałowy:
- 150 g proszku migdałowego,
- 100 g cukru,
- 80 g margaryny roślinnej,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
Krem:
- Ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną.
- Podgrzej mleko do zagotowania z ziarenkami wanilii, a następnie dodaj je do żółtek z cukrem.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krem migdałowy:
- Wymieszaj zmiękczone masło z cukrem.
- Następnie dodaj jajka i wymieszaj.
- Dodaj proszek migdałowy i wymieszaj całość z kremem do ciasta.
Tarta z ciasta francuskiego – przygotowanie:
- Rozwałkuj ciasto francuskie.
- Wypełnij środek z kremem pozostawiając 2 cm na krawędzi.
- Przykryj drugim ciastem francuskim.
- Dociśnij brzegi tak, aby sklejały się ze sobą i za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta.
- Piecz przez 30-40 minut w 180 °C.
Smacznego!🙂