
Czy pamiętasz smak tarty owocowej upieczonej przez babcię podczas Twoich wakacji na wsi? Ten zapach unoszący się w całym domu…
Każdy z nas uwielbia przeróżne desery. Czy to na zimno, czy na ciepło – z chęcią konsumowane przez małych i dużych. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na tartę z czerwonymi owocami, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Lekka, smaczna, niskokaloryczna, a przy tym ładnie prezentująca się na talerzu. Ponadto można ją przygotować w dwóch wersjach – wegańskiej (śmietana roślinna) oraz tradycyjnej, dzięki czemu również osoby z nietolerancją laktozy mogą poczuć smak dzieciństwa.
Składniki:
- 125 g proszku z orzechów laskowych
- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 jajka lub jogurt roślinny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki syropu z agawy
- 125 ml Coco Cuisine od La Mandorle
- 1 nakrętka wody z kwiatu pomarańczy
- maliny i żurawina
- płatki migdałów
*Chcąc uzyskać w 100% wegańskie ciasto, zastąp jajka jogurtem roślinnym.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, z wyjątkiem owoców i migdałów.
- Wlej ciasto do silikonowej formy wysmarowanej olejem kokosowym. Możesz dodać maliny, a następnie migdały w płatkach.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 °C.
Smacznego!