Czy pamiętasz smak tarty owocowej upieczonej przez babcię podczas Twoich wakacji na wsi? Ten zapach unoszący się w całym domu…

Każdy z nas uwielbia przeróżne desery. Czy to na zimno, czy na ciepło – z chęcią konsumowane przez małych i dużych. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na tartę z czerwonymi owocami, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Lekka, smaczna, niskokaloryczna, a przy tym ładnie prezentująca się na talerzu. Ponadto można ją przygotować w dwóch wersjach – wegańskiej (śmietana roślinna) oraz tradycyjnej, dzięki czemu również osoby z nietolerancją laktozy mogą poczuć smak dzieciństwa. 

Składniki:

  • 125 g proszku z orzechów laskowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 jajka lub jogurt roślinny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 125 ml Coco Cuisine od La Mandorle 
  • 1 nakrętka wody z kwiatu pomarańczy
  • maliny i żurawina
  • płatki migdałów

*Chcąc uzyskać w 100% wegańskie ciasto, zastąp jajka jogurtem roślinnym. 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, z wyjątkiem owoców i migdałów. 
  2. Wlej ciasto do silikonowej formy wysmarowanej olejem kokosowym. Możesz dodać maliny, a następnie migdały w płatkach. 
  3. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 °C. 

Smacznego!