Składniki na ciasto do tartaletki

  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 25 g mielonych migdałów 
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • 200 g mąki

Składniki na krem do tartaletki

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • krem czekoladowy Nocciolandia
  • cukier puder (opcjonalnie)

Wykończenie tartaletki

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • dowolne owoce
  • kakao

Wykonanie ciasta do tartaletki

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upływie czasu wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy kółka wielkości naszych foremek. Do posmarowanych wcześniej foremek wkładamy ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15-20 minut.

Po przestudzeniu wyciągamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie kremu do tartaletki

Mascarpone wkładamy do wysokiego naczynia i rozbijamy mikserem, dodajemy stopniowo śmietankę cały czas miksując. Na koniec dodajemy krem czekoladowy Nocciolandia wedle uznania ;), zależy czy chcecie masę bardziej czy mniej czekoladową. W razie potrzeby dodać trochę cukru (ja nie dodaję, ponieważ nie lubię za słodkich deserów).

Na przestudzone spody nakładamy po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki, następnie krem czekoladowy.

Posypujemy kakao i dekorujemy ulubionymi owocami 😉