
Składniki na ciasto do tartaletki
- 120 g masła
- 80 g cukru pudru
- 25 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g mąki
Składniki na krem do tartaletki
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- krem czekoladowy Nocciolandia
- cukier puder (opcjonalnie)
Wykończenie tartaletki
- konfitura z czarnej porzeczki
- dowolne owoce
- kakao
Wykonanie ciasta do tartaletki
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy kółka wielkości naszych foremek. Do posmarowanych wcześniej foremek wkładamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15-20 minut.
Po przestudzeniu wyciągamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie kremu do tartaletki
Mascarpone wkładamy do wysokiego naczynia i rozbijamy mikserem, dodajemy stopniowo śmietankę cały czas miksując. Na koniec dodajemy krem czekoladowy Nocciolandia wedle uznania ;), zależy czy chcecie masę bardziej czy mniej czekoladową. W razie potrzeby dodać trochę cukru (ja nie dodaję, ponieważ nie lubię za słodkich deserów).
Na przestudzone spody nakładamy po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki, następnie krem czekoladowy.
Posypujemy kakao i dekorujemy ulubionymi owocami 😉