
Dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla tych, który mimo, że nie są na diecie wegańskiej nie mogą spożywać produktów mlecznych, np. ze względu na nietolerancję laktozy przedstawiamy przepis na obiad bezglutenowy ale i bezmleczny – Tatar z łososia po tahitańsku.
Świetna propozycja na lekkie i niskokaloryczne danie, które jednocześnie jest smaczne i sycące. Kluczowym składnikiem sprawiającym, że danie jest bez laktozy jest śmietana roślinna – doskonały zamiennik tradycyjnej śmietany.
Tego rodzaju danie świetnie sprawdzi się także podczas spotkania rodzinnego lub imprezy ze znajomymi.
Składniki na 2-3 porcje:
- 400 g pokrojonego łososia
- 1 limonka
- 100 ml śmietanki wegańskiej Coco Cuisine
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka gałązek kopru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia pokroić w kostkę o wielkości mniej więcej 1 cm. Przełożyć do miski i polać sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc – łosoś będzie bardziej aromatyczny).
- Pod bieżącą wodą umyj i lekko osusz koperek i szczypiorek, a następnie drobno posiekaj.
- Odcedzić miąższ z łososia i usunąć nadmiar soku z limonki, a następnie przełożyć łososia do miski.
- Dodać zioła i śmietankę roślinną Coco Cuisine (może być lekko rozcieńczona w wodzie). Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
- Podawać z kromkami tostowego bezglutenowego chleba kanapkowego.
Życzymy smacznego!