Wegańska zupa pieczarkowa w postaci sycącego kremu to świetny, nieco jesienny przepis, który niesamowicie rozgrzewa duszę i ciało. Stworzona na bazie napoju kokosowego jest kremowa i delikatna, a zarazem wyrazista. Jednak przede wszystkim jest bardzo łatwa do przygotowania! W naszej kuchni króluje bardzo często, a w trakcie grzybowego wysypu pieczarki zastępujemy leśnymi podgrzybkami. Spróbuj naszego przepisu!

Składniki

  • 500 g świeżych pieczarek,
  • 400 ml napoju kokosowego – u nas tradycyjnie migdałowo-kokosowy La Mandorle,
  • 300 g ziemniaków,
  • 4 średnie cebule.
  • 5 łyżek oleju – dla smaku warto użyć oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Obierz i posiekaj na drobno cebule.
  2. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę – na złoty kolor.
  3. Pieczarki dokładnie oczyść.
  4. Obierz ziemniaki.
  5. Ziemniaki i pieczarki przełóż do garnka i wlej niewiele wody (do poziomu wszystkich składników).
  6. Całość gotuj na średnim ogniu około 30 minut.
  7. Do ziemniaków i pieczarek dodaj cebulę i całość dokładnie zblenduj.
  8. Do uzyskanego kremu dodaj napój kokosowy, trochę soli i 2 łyżeczki pieprzu.
  9. Jeszcze raz zblenduj.
  10. Zupę możesz udekorować kilkoma plasterkami pieczarek lub natką pietruszki.

Pyszna, kremowa i aromatyczna wegańska zupa pieczarkowa to hit jesiennych obiadów! Jest taka dobra, że najchętniej zjedlibyśmy ją całą. Na dodatek pięknie pachnie i obłędnie smakuje. Rada Centrumbio: aby zupa była jeszcze bardziej wyrazista warto udekorować ją posiekanym szczypiorkiem. Jego pikanteria doda całości charakteru.