
Wegańska zupa pieczarkowa w postaci sycącego kremu to świetny, nieco jesienny przepis, który niesamowicie rozgrzewa duszę i ciało. Stworzona na bazie napoju kokosowego jest kremowa i delikatna, a zarazem wyrazista. Jednak przede wszystkim jest bardzo łatwa do przygotowania! W naszej kuchni króluje bardzo często, a w trakcie grzybowego wysypu pieczarki zastępujemy leśnymi podgrzybkami. Spróbuj naszego przepisu!
Składniki
- 500 g świeżych pieczarek,
- 400 ml napoju kokosowego – u nas tradycyjnie migdałowo-kokosowy La Mandorle,
- 300 g ziemniaków,
- 4 średnie cebule.
- 5 łyżek oleju – dla smaku warto użyć oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
- Obierz i posiekaj na drobno cebule.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę – na złoty kolor.
- Pieczarki dokładnie oczyść.
- Obierz ziemniaki.
- Ziemniaki i pieczarki przełóż do garnka i wlej niewiele wody (do poziomu wszystkich składników).
- Całość gotuj na średnim ogniu około 30 minut.
- Do ziemniaków i pieczarek dodaj cebulę i całość dokładnie zblenduj.
- Do uzyskanego kremu dodaj napój kokosowy, trochę soli i 2 łyżeczki pieprzu.
- Jeszcze raz zblenduj.
- Zupę możesz udekorować kilkoma plasterkami pieczarek lub natką pietruszki.
Pyszna, kremowa i aromatyczna wegańska zupa pieczarkowa to hit jesiennych obiadów! Jest taka dobra, że najchętniej zjedlibyśmy ją całą. Na dodatek pięknie pachnie i obłędnie smakuje. Rada Centrumbio: aby zupa była jeszcze bardziej wyrazista warto udekorować ją posiekanym szczypiorkiem. Jego pikanteria doda całości charakteru.