
Zupa pomidorowa to w polskiej kuchni królowa zup. Dziś przedstawiamy przepis na jej nieco odmienną formę – o delikatnym słodkawym smaku, a także aromacie w orientalnej nucie. Ta wegańska zupa pomidorowa na bazie bulionu i napoju kokosowego jest bardzo pożywna i do zrobienia w kilka chwil. Spróbuj nasz przepis!
Składniki
- 150 g włoszczyzny,
- 1 puszka pomidorów,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 400 ml napoju kokosowego w proszku La Mandorle,
- 1,5 l bulionu,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- papryka mielona słodka i wędzona,
- olej do smażenia,
- czosnek,
- makaron lub ryż – taki jaki lubisz,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania
- Włoszczyznę podsmażyć w garnku na oleju, dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy – zagotować.
- Wlać napój kokosowy, bulion, doprawić przyprawami do smaku i zagotować.
- Osobno ugotować makaron lub ryż. Wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą, ozdobić listkami świeżej bazylii.
I tak oto łącząc tradycyjny przepis z własnym smakiem i rodzinnymi sekretami stworzyliśmy przepis na wegańską zupę pomidorową. Rada Centrumbio: jeśli lubisz zabielane zupy możesz dodać kilka łyżek śmietanki roślinnej bezpośrednio do garnka lub na talerz. Smacznego!