Zupa pomidorowa to w polskiej kuchni królowa zup. Dziś przedstawiamy przepis na jej nieco odmienną formę – o delikatnym słodkawym smaku, a także aromacie w orientalnej nucie. Ta wegańska zupa pomidorowa na bazie bulionu i  napoju kokosowego jest bardzo pożywna i do zrobienia w kilka chwil. Spróbuj nasz przepis!

Składniki

  • 150 g włoszczyzny,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml napoju kokosowego w proszku La Mandorle,
  • 1,5 l bulionu,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier,
  • papryka mielona słodka i wędzona,
  • olej do smażenia,
  • czosnek,
  • makaron lub ryż – taki jaki lubisz,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania

  1. Włoszczyznę podsmażyć w garnku na oleju, dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy – zagotować.
  2. Wlać napój kokosowy, bulion, doprawić przyprawami do smaku i zagotować.
  3. Osobno ugotować makaron lub ryż. Wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą, ozdobić listkami świeżej bazylii.

I tak oto łącząc tradycyjny przepis z własnym smakiem i rodzinnymi sekretami stworzyliśmy przepis na wegańską zupę pomidorową. Rada Centrumbio: jeśli lubisz zabielane zupy możesz dodać kilka łyżek śmietanki roślinnej bezpośrednio do garnka lub na talerz. Smacznego!