Wegański creme brulee, czyli przypalony krem to smak, obok którego nie da się przejść obojętnie. Stworzony na bazie gęstego kremu migdałowego w formie śmietany roślinnej charakteryzuje się taką samą kruchą karmelową skorupką i gładką kremową konsystencją, jak ten tradycyjny francuski deser. Musisz skosztować naszej wersji!

Składniki

  • 400 ml kremu migdałowego AMANDE CUISINE,
  • 100 ml orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • laska wanilii,
  • 5 łyżek cukru do masy + 6 łyżeczek do posypania,
  • ulubione owoce do udekorowania.

Sposób przygotowania

  1. Do blendera wlej krem migdałowy, dodaj orzechy nerkowca. Dodaj skrobię, cukier, środek laski waniliowej i połącz w jednolitą masę.
  2. Masę przelej do kokilek lub niewielkich miseczek. Ustaw wszystkie w większej i wyższej formie do pieczenia.
  3. Zagotuj wodę, wlej do formy tak, aby sięgała co najmniej do ½ – najlepiej do ⅔ wysokości miseczek.
  4. Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza.
  5. Gotowy creme brulee ostudź i wstaw do lodówki.
  6. Tak schłodzony deser posyp cukrem i opal go za pomocą specjalnej opalarki. Sprawi ona, że warstwa cukru się rozpuści i zkarmelizuje.
  7. Deser udekoruj ulubionymi owocami.

Uwielbiamy dźwięk przebijanego cukru w tym deserze za pomocą łyżeczki! Rada Centrumbio: opalony już wegański creme brulee podawaj od razu – jest wtedy najsmaczniejszy.