
Wegański creme brulee, czyli przypalony krem to smak, obok którego nie da się przejść obojętnie. Stworzony na bazie gęstego kremu migdałowego w formie śmietany roślinnej charakteryzuje się taką samą kruchą karmelową skorupką i gładką kremową konsystencją, jak ten tradycyjny francuski deser. Musisz skosztować naszej wersji!
Składniki
- 400 ml kremu migdałowego AMANDE CUISINE,
- 100 ml orzechów nerkowca,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- laska wanilii,
- 5 łyżek cukru do masy + 6 łyżeczek do posypania,
- ulubione owoce do udekorowania.
Sposób przygotowania
- Do blendera wlej krem migdałowy, dodaj orzechy nerkowca. Dodaj skrobię, cukier, środek laski waniliowej i połącz w jednolitą masę.
- Masę przelej do kokilek lub niewielkich miseczek. Ustaw wszystkie w większej i wyższej formie do pieczenia.
- Zagotuj wodę, wlej do formy tak, aby sięgała co najmniej do ½ – najlepiej do ⅔ wysokości miseczek.
- Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza.
- Gotowy creme brulee ostudź i wstaw do lodówki.
- Tak schłodzony deser posyp cukrem i opal go za pomocą specjalnej opalarki. Sprawi ona, że warstwa cukru się rozpuści i zkarmelizuje.
- Deser udekoruj ulubionymi owocami.
Uwielbiamy dźwięk przebijanego cukru w tym deserze za pomocą łyżeczki! Rada Centrumbio: opalony już wegański creme brulee podawaj od razu – jest wtedy najsmaczniejszy.