Lekki i puszysty omlet to doskonała propozycja nie tylko na śniadanie, ale i jako kolacja lub posiłek potreningowy dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiłek jakim jest omlet wegański można bardzo łatwo przygotować również w wersji “nie wegańskiej” zamieniając po prostu pojedyncze produkty na te tradycyjne. Podczas przygotowania omleta dla osób na diecie wegańskiej wystarczy zamienić np. tradycyjne mleko na napój migdałowy. Osoby, które nie spożywają glutenu mogą również użyć mąkę bezglutenową. Jest to syte danie, które dostarcza energii, a można je przygotować na wiele sposobów. 

Potrzebne składniki:

  • ok. 100g mąki bezglutenowej (np. z ciecierzycy), 
  • pół szklanki płatków owsianych, 
  • szklanka napoju migdałowego/kokosowego (opcjonalnie śmietana roślinna), 
  • łyżka oleju migdałowego, 
  • garść szpinaku, 
  • odrobina tofu, 
  • szczypiorek, 
  • cebula, 
  • pomidorki, 
  • sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i szczypiorek, pokrój pomidorki oraz szpinak lub odsącz z wody, jeśli był zamrożony. 
  2. Na rozgrzany olej migdałowy dodaj cebulkę, następnie pomidorki. 
  3. W blenderze wymieszaj mąkę, płatki owsiane i napój migdałowy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Do masy dodaj sól, pieprz, przelej masę do miski i dodaj pokruszone tofu – lekko zamieszaj. 
  5. Szczypiorek również dodaj do masy i wylej na patelnię. Połóż liście szpinaku i smaż przez około 6 minut pod przykryciem. 
  6. Sprawdź, czy spód omleta nie przywiera, odwróć go na drugą stronę i chwilę smaż pod przykryciem. 
  7. Wyłóż na talerz – można podawać z awokado lub innymi dodatkami, według uznania. 

Smacznego! 

Dla osób uprawiających sporty lub ćwiczących siłowo świetnym dodatkiem do omleta będzie białko wegańskie. Spożywając smaczny i pożywny posiłek dostarczysz odpowiednią ilość białka, jaką potrzebuje organizm. Porcję białka wystarczy dodać wraz z mąką i płatkami owsianymi i wszystko razem wymieszać na gładką masę.