
Puszyste, idealnie słodkie i przyjemnie cynamonowe – takie właśnie są nasze wegańskie bułeczki cynamonowe, nazywane również cynamonkami. Stworzone na bazie napoju migdałowego idealne smakują i cieszą podniebienie. Podczas pieczenia nasza kuchnia wypełniła się cudownym zapachem, który może sprawić przyjemność także Tobie. Poznaj nasz przepis i wypróbuj go już dziś!
Składniki na ok. 10-12 wegańskich bułeczek
- 1 opakowanie suchych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml napoju migdałowego z algami La Mandorle,
- 40 g białego cukru,
- szczypta soli,
- 75 g wegańskiej margaryny.
- olej rzepakowy – do posmarowania.
Nadzienie
- 50 g brązowego cukru,
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 50 g wegańskiej margaryny.
Sposób przygotowania
- Do miski wlej napój migdałowy, drożdże i biały cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Dodaj mąkę, sól i margarynę. Wymieszaj, a następnie ugniataj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie. Jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej mąki.
- Przełóż ciasto do miski wysmarowanej margaryną, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na min. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Nadzienie: margarynę utrzyj z cukrem i cynamonem.
- Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt 30x40cm. Utarte nadzienie rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Zwiń je w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Pokrój ostrym nożem w plastry o grubości około 3 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut, aż będą złocistobrązowe.
- Ciesz się wyjątkowym smakiem wegańskich bułeczek cynamonowych!
Gwarantujemy Ci, że gdy tylko wyjmiesz je z piekarnika, to od razu będziesz chciała je zjeść! Rada Centrumbio: cynamonki najlepiej smakują z lukrem. Bez trudu przygotujesz go na bazie cukru pudru.