
Będąc na diecie wegańskiej często rezygnujemy z wielu słodkości oraz innych dań, szczególnie podczas rodzinnych imprez lub wyjścia na miasto ze znajomymi. O ile osoby na diecie wegańskiej z własnej woli oraz przekonań rezygnują z produktów zwierzęcych, tak znacznie większy problem mają osoby z nabytą nietolerancją laktozy, glutenu czy innymi alergiami powodującymi nieprzyjemne dolegliwości. Często zamieniając tradycyjne produkty na te roślinne, np. napój kokosowy możemy stworzyć smaczny deser dla całej rodziny, który jest odpowiedni dla wegan, ale nie tylko.
Osoby, u których zdiagnozowano nietolerancje, w szczególności gdy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą wykluczającą wiele produktów mają problem ze znalezieniem zamienników ulubionych produktów. Z myślą o osobach z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej przedstawiamy przepis na mus czekoladowy.
Składniki na mus czekoladowy (4 porcje):
- 2 awokado
- 2 daktyle
- 1 banan
- 3 łyżki kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (bez laktozy)
- 5 łyżek ‘mleka’ migdałowo-kokosowego
- maliny lub borówki i inne dodatki, np. wiórka kokosowe – do przyozdobienia deseru.
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę rozpuścić na parze.
- Z awokado wyciągnąć pestki, a następnie zblendować razem z bananem i daktylami.
- Do masy dodać kakao, mleko roślinne i wymieszać do utworzenia gładkiej masy.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
- Mus przełożyć do salaterek i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
- Deser przyozdobić malinami, borówkami lub innymi owocami. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Tak przygotowany mus czekoladowy to deser odpowiedni dla wszystkich miłośników czekolady. Co więcej, nie jest bardzo kaloryczny – odpowiedni również dla maluchów, którzy chętnie sięgają po słodkości, a rodzice z mniejszą chęcią podają maluchom ogólnodostępne słodycze.