Naleśniki to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z powodzeniem można podawać na śniadanie, przekąskę między posiłkami lub jako podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Tradycyjny przepis na naleśniki bazuje na jajkach, mleku i mące pszennej. Ale pancakes’y niejedno mają imię! Dziś prezentujemy przepis na wegańskie naleśniki bez glutenu. Musisz ich spróbować!

Składniki dla 3-4 osób

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie mąki wymieszaj z napojem migdałowym, cukrem i solą.
  2. Powoli i stopniowo dodawaj wodę, nieustannie mieszając powstałe ciasto.
  3. Ciasto na naleśniki odstaw na 1 godzinę.
  4. Po upływie czasu możesz usmażyć naleśniki tak jak zawsze.
  5. Ciesz się pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem!

Tak przyrządzone wegańskie naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak domowej roboty dżemy owocowe czy masło orzechowe. Rada Centrumbio: postaw na oryginalne puree z owoców sezonowych, które udekorujesz nasionami. Będzie to zdrowa bomba witaminowa!