
Naleśniki to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z powodzeniem można podawać na śniadanie, przekąskę między posiłkami lub jako podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Tradycyjny przepis na naleśniki bazuje na jajkach, mleku i mące pszennej. Ale pancakes’y niejedno mają imię! Dziś prezentujemy przepis na wegańskie naleśniki bez glutenu. Musisz ich spróbować!
Składniki dla 3-4 osób
- 100 g mąki ryżowej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g mąki gryczanej,
- 100 g napoju migdałowego w proszku La Mandorle,
- 350 ml wody,
- 1 łyżka pełnego cukru,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Wszystkie mąki wymieszaj z napojem migdałowym, cukrem i solą.
- Powoli i stopniowo dodawaj wodę, nieustannie mieszając powstałe ciasto.
- Ciasto na naleśniki odstaw na 1 godzinę.
- Po upływie czasu możesz usmażyć naleśniki tak jak zawsze.
- Ciesz się pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem!
Tak przyrządzone wegańskie naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak domowej roboty dżemy owocowe czy masło orzechowe. Rada Centrumbio: postaw na oryginalne puree z owoców sezonowych, które udekorujesz nasionami. Będzie to zdrowa bomba witaminowa!