Składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie można dodać suszone pomidory lub paprykę. 

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju
  3. Dodać pokrojone pieczarki, posolić i dusić aż pieczarki puszczą wodę i będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku
  4. Ciasto na naleśniki przygotować w ten sam sposób co wyżej.
  5. Naleśnika posmarować farszem i zawinąć. 

Naleśniki w formie wytrawnej najlepiej smakują na ciepło. Pieczarki ze szpinakiem można połączyć i zrobić jedną wersję farszu. Można dodawać paprykę, ser bez laktozy i wiele innych ulubionych dodatków – wedle upodobania.