
Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierniczków! Unoszący się w całym domu charakterystyczny zapach korzennych przypraw wprawia nas w dobry nastrój i daje poczucie szczęścia. Dziś przedstawiamy bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na wegańskie pierniczki dekorowane lukrem królewskim. Sprawdź i spraw radość sobie i bliskim!
Składniki na ok. 5 blach pierniczków
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao,
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki ‘śmietanki’ kokosowej Coco Cuisine La Mandorle,
- 250g wegańskiego masła lub margaryny.
- 250g sztucznego miodu.
Lukier królewski
- 4 łyżki aquafaby,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania
- Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski, dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w kostkę wegańskie masło, miód oraz krem kokosowy i całość szybko zagnieć w dłoniach.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki na grubość ok. 4 mm
- Wykrój kształty przy pomocy foremek.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie przenieś na nią pierniczki.
- Piecz przez ok. 10 minut lub do lekkiego zarumienienia.
- Pierniczki po ostygnięciu udekoruj lukrem i przechowuj w metalowej puszce lub innym szczelnie zamykanym pojemniku.
Lukier wegański
- Cukier puder wsyp do miski.
- W szklance połącz aquafabę z sokiem z cytryny i dodaj do cukru pudru.
- Całość mieszaj przez 3-4 minuty, do momentu aż lukier będzie gładki i lśniący.
- Przygotowany lukier wegański przełóż do woreczka cukierniczego i udekoruj nim pierniczki.
Nasze wegańskie pierniczki po przestudzeniu są kruche i twarde, a już po 1-2 dniach stają się miękkie. Rada Centrumbio: jeśli chcesz, aby zmiękły szybciej, to do pojemnika wrzuć kawałek jabłka.