Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierniczków! Unoszący się w całym domu charakterystyczny zapach korzennych przypraw wprawia nas w dobry nastrój i daje poczucie szczęścia. Dziś przedstawiamy bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na wegańskie pierniczki dekorowane lukrem królewskim. Sprawdź i spraw radość sobie i bliskim!

Składniki na ok. 5 blach pierniczków

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki prawdziwego kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki ‘śmietanki’ kokosowej Coco Cuisine La Mandorle,
  • 250g wegańskiego masła lub margaryny.
  • 250g sztucznego miodu.

Lukier królewski

  • 4 łyżki aquafaby,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski, dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę wegańskie masło, miód oraz krem kokosowy i całość szybko zagnieć w dłoniach.
  3. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki na grubość ok. 4 mm
  6. Wykrój kształty przy pomocy foremek.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie przenieś na nią pierniczki.
  8. Piecz przez ok. 10 minut lub do lekkiego zarumienienia.
  9. Pierniczki po ostygnięciu udekoruj lukrem i przechowuj w metalowej puszce lub innym szczelnie zamykanym pojemniku.

Lukier wegański

  1. Cukier puder wsyp do miski.
  2. W szklance połącz aquafabę z sokiem z cytryny i dodaj do cukru pudru.
  3. Całość mieszaj przez 3-4 minuty, do momentu aż lukier będzie gładki i lśniący.
  4. Przygotowany lukier wegański przełóż do woreczka cukierniczego i udekoruj nim pierniczki.

Nasze wegańskie pierniczki po przestudzeniu są kruche i twarde, a już po 1-2 dniach stają się miękkie. Rada Centrumbio: jeśli chcesz, aby zmiękły szybciej, to do pojemnika wrzuć kawałek jabłka.