
W ciągu lata, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury większość z nas nie ma ochoty na spożywanie “ciężkich” dań. Częściej wybieramy potrawy lekkie, chłodniejsze i orzeźwiające – głównie składające się z warzyw. Dlatego też przychodzimy do Was z przepisem na zupę krem z papryki.
Potrawa jest o tyle uniwersalna, że można ją przyrządzić na dwa sposoby, zarówno w formie nie wegańskiej, a tradycyjnej używając zwykłej śmietany do zagęszczenia.
Dla osób będących na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy przedstawiamy przepis, gdzie została dodana śmietana roślinna.
Do przygotowania zupy krem potrzebujesz:
- 5 papryk czerwonych,
- 3 większe lub 4 mniejsze ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 150 ml śmietanki kokosowej,
- pół ostrej papryczki lub ½ łyżeczki papryczki chilli w proszku,
- 1 l bulionu,
- 2 łyżki oleju migdałowego,
- sól, pieprz lub inne przyprawy opcjonalnie do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryczki oczyścić z nasion wewnątrz i pokroić na mniejsze części. Marchewkę i czosnek również obrać.
- Do dużego garnka dodać olej migdałowy, a na lekko rozgrzany tłuszcz dodać paprykę i marchewkę. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do warzyw.
- Po około 5 minutach wlać bulion i gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu.
- Odstawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie dokładnie ją zmiksować dodając papryczkę chilli (w kawałku lub sproszkowaną).
- Dodać śmietankę roślinną, doprawić. Podawać z pieczywem (bezglutenowym) lub grzankami.
Smacznego!