W ciągu lata, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury większość z nas nie ma ochoty na spożywanie “ciężkich” dań. Częściej wybieramy potrawy lekkie, chłodniejsze i orzeźwiające – głównie składające się z warzyw. Dlatego też przychodzimy do Was z przepisem na zupę krem z papryki. 

Potrawa jest o tyle uniwersalna, że można ją przyrządzić na dwa sposoby, zarówno w formie nie wegańskiej, a tradycyjnej używając zwykłej śmietany do zagęszczenia. 

Dla osób będących na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy przedstawiamy przepis, gdzie została dodana śmietana roślinna

Do przygotowania zupy krem potrzebujesz:

  • 5 papryk czerwonych,
  • 3 większe lub 4 mniejsze ząbki czosnku, 
  • 2 marchewki, 
  • 150 ml śmietanki kokosowej,
  • pół ostrej papryczki lub ½ łyżeczki papryczki chilli w proszku, 
  • 1 l bulionu, 
  • 2 łyżki oleju migdałowego,
  • sól, pieprz lub inne przyprawy opcjonalnie do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki oczyścić z nasion wewnątrz i pokroić na mniejsze części. Marchewkę i czosnek również obrać.
  2. Do dużego garnka dodać olej migdałowy, a na lekko rozgrzany tłuszcz dodać paprykę i marchewkę. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do warzyw. 
  3. Po około 5 minutach wlać bulion i gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. 
  4. Odstawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie dokładnie ją zmiksować dodając papryczkę chilli (w kawałku lub sproszkowaną). 
  5. Dodać śmietankę roślinną, doprawić. Podawać z pieczywem (bezglutenowym) lub grzankami. 

Smacznego!