
Rafaello to znana wszystkim pralina, obok której nie można przejść obojętnie. W naszej kuchni odkryliśmy wegański smak tego deseru, który podbija dosłownie każde podniebienie. Te praliny wykonujemy na bazie napoju kokosowego, który jeszcze bardziej podkreśla ich smak. Musisz spróbować naszego wegańskiego rafaello!
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej,
- 220 ml napoju kokosowego La Mandorle,
- 150 ml kremu kokosowego COCO CUISINE La Mandorle,
- 100-125 g ksylitolu,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- wiórka kokosowe do obtaczania.
Sposób przygotowania
- Przelaną wrzątkiem kaszę ugotować do miękkości w 220 ml mleka roślinnego – na małym ogniu i pod przykryciem. Pozostawić kaszę do ostudzenia.
- Kaszę przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać krem kokosowy, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Całość zblendować na gładką masę.
- Dodać mąkę kokosową i ponownie zblendować.
- Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi dłońmi formować kulki (można w środek włożyć migdał) i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Tak przygotowane wegańskie rafaello umili Ci niejedno popołudnie. Rada Centrumbio: ksylitol śmiało możesz zastąpić zwykłym cukrem lub kokosowym – wtedy smak Twojego deseru będzie o wiele bardziej wyrazisty.