
Czy migdały są zdrowe? Jakie właściwości skrywają w zanadrzu migdały i powstałe z nich produkty np. 'mleko’migdałowe? Postaramy się Wam zarysować historię Migdałów i jednocześnie wyjaśnić dlaczego La Mandorle właśnie na migdałach się skupia.
Migdały – skąd pochodzą?
Migdałowiec (Prunus amygdalus) to drzewo pochodzące z Bliskiego Wschodu. Jest częścią rodziny Rosaceae i rodzaju Prunus, który obejmuje również wiśnie, śliwy, drzewa brzoskwiniowe oraz morelowe. Istnieją dwa rodzaje migdałów: słodkie migdały (Prunus amygdalus dulcis) i gorzkie migdały (Prunus amygdalus Amara). Ta pierwsza odmiana stosowana jest do żywności, natomiast druga w wysokich dawkach jest toksyczna(chodzi o dużą zawartość kwasu cyjanowodorowego).
Historia Migdałów – zalety i właściwości
Spożywanie migdałów i ich zalety żywieniowe są znane od bardzo dawna. Migdał wspomina się po raz pierwszy w Starym Testamencie, był też wysoko oceniony przez egipskich faraonów.
Drzewo migdałowe pochodzi z płaskowyżów i gór zachodniej Azji. W Iranie było uprawiane już 5000-6000 lat temu! Hebrajczycy przynieśli je do Egiptu, a Grecy do Europy. Wraz z Rzymianami migdały, nazwane „greckim orzechem”, pojawiły się we Włoszech. Drzewo migdałowe pojawiło się później na południu Francji w V wieku p.n.e., ale na dobre zadomowiło się dopiero w średniowieczu. Arabowie rozprzestrzenili ten owoc po całym basenie Morza Śródziemnego, w miarę swoich podbojów.
W średniowieczu spożywanie migdałów w kuchni było bardzo ważne i od XIV wieku znaczna część handlu w Wenecji polegała na migdałach.
Migdał był symbolem miłości i płodności. Rzymianie rzucali migdały nowożeńcom, aby życzyć im wielu dzieci i szczęścia. Często były spożywane i polecane w celu wspierania płodności.
Właściwości odżywcze migdałów – dlaczego warto jeść migdały
Migdały posiadają unikalne właściwości odżywcze i stanowią najbogatszy pod tym względem rodzaj orzecha.
Migdały mają wysoką zawartość dobrej jakości białka roślinnego, dlatego też mogą stanowić potencjalne źródło białka w codziennym żywieniu, na poziomie równoważnym do mięsa.
Na poziomie jakościowym migdały są bogate w argininę, aminokwas mające dowiedzione właściwości profilaktyczne sercowo-naczyniowe, jak również w histydynę – naturalną substancję antyalergiczną. Jako źródło roślinne migdały posiadają czynniki ograniczające, w tym aminokwas Lizynę, które powinny być uzupełnione innymi źródłami białek roślinnych (np. roślinami strączkowymi). Dodamy, że wszelkie migdałowe przetwory dostępne w La Mandorle to żywność bezglutenowa.
Mleko migdałowe i produkty z migdałów – dużo białka roślinnego
Migdały, zawierające prawie 20% białka, reprezentują interesująca białkową alternatywę żywnościową, szczególnie dla wegetarian oraz wegan.
Chociaż migdały są także bogate w tłuszcze, są to głównie korzystne dla organizmu, a mianowicie nienasycone kwasy tłuszczowe. Z uwagi na słabą proporcję nasyconych kwasów tłuszczowych profil lipidowy migdałów jest uznawany za bardzo korzystny i zalecany w kontekście diety śródziemnomorskiej.
Dzięki niskiemu poziomowi cukru migdały stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego składającego się w 80% rozpuszczalnego włókna i w 20% z nierozpuszczalnego włókna, ważnych dla równowagi trawiennej. To sprawia, że jest to świetna propozycja na zdrowe śniadanie bez glutenu.
Migdał wyróżnia się tym, że jest bogaty minerały, w tym wapń i magnez jak również obfituje w potasu, fosforu, miedź i żelazo.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy E pojedyncza garść migdałów zapewnia około 3/4 zalecanej dziennej dawki. Warto korzystać z dobrodziejstw migdałów!