Zdrowe odżywianie nastolatków to sprawa ważna, ale niełatwa. Wszak dookoła tyle pokus, a jedzenie typu fast food niczym refren przewija się na spotkaniach z kolegami i koleżankami. Okres dojrzewania, od 9 do 18 lat, to czas wzrostu, rozwoju psychomotorycznego oraz dojrzewania. Potrzeby żywieniowe są ważne. Są zależne od wieku, płci, wagi, aktywności fizycznej, tempa wzrostu i rozwoju hormonalnego. Zrównoważona i zróżnicowana dieta zaprocentuje. La Mandorle posiada zdrową żywność odpowiednią również dla młodych ludzi. 

Odżywianie w okresie dojrzewania – zdrowa dieta dla nastolatka

Jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne dla młodych ludzi? Na co należy zwrócić uwagę komponując zdrową dietę dla nastolatka? Szczególnie dla dziecka które cierpi na alergie pokarmowe lub np. na nietolerancję glutenu?

  • Białka – Niezbędne dla rozwoju i wzrostu mięśni. Stanowią od 12 do 15% dziennych ilości. Wskazane jest skoncentrowanie się na białkach wysokiej jakości ze źródeł zwierzęcych, takich jak chude mięso drobiowe lub czerwone, jaja, wszelkiego rodzaju ryby, a nawet tłuszcze, a zwłaszcza ze źródeł roślinnych, takich jak zboża, rośliny strączkowe i nasiona oleiste. Na uwagę zasługują wegańskie odżywki białkowe i produkty wzbogacane białkiem. 
  • Lipidy –przy gotowaniu oleje roślinne, jako źródła niezbędnych kwasów tłuszczowych, muszą zajmować równie ważne miejsce, co tłuszcze zwierzęce. Od 30 do 35% lipidów dziennie pozwala zapewnić potrzeby różnych systemów (nerwowych, hormonalnych, immunologicznych …)
  • Węglowodany / błonnik – reprezentują 50 do 55% dziennego spożycia, powinny być zapewniane przez źródła bogate w cukry wolnoprzyswajalne, błonnik, witaminy i minerały, takie jak nierafinowane ziarna, świeże owoce i warzywa. Są niezbędne do codziennej aktywności i pozwalają zadbać o wytrzymałość intelektualną i fizyczną, stabilizują równowagę glikemiczną, a tym samym zapobiegają podjadaniu.

Dieta dla dziecka z nietolerancją mleka i glutenu

Dzieci, w tym również nastolatkowie coraz częściej cierpią na rozmaite alergie pokarmowe oraz rozmaite nietolerancje. Bywa, ze wymagana jest dieta bezmleczna a czasami też dieta bezglutenowa. Wielu nastolatków poszukując swojej drogi zaczyna przygodę z dietą wegetariańską czy dietą wegańską, co często jest powodem konfliktów z rodzicami, którzy obawiają się, że taka dieta zaszkodzi dziecku w okresie wzrostu i dojrzewania.  La Mandorle produkuje wartościową zdrową żywność bezglutenową która sprosta zapotrzebowaniu rozwijających się, młodych osób. Mieszanki śniadaniowemieszanki bezglutenowe oraz tzw. mleka roślinne w La Mandorle komponuje się tak, aby zachowały w sobie wszystko co najlepsze. Doskonały skład i wysokiej jakości składniki, oraz innowacyjny proces produkcji to coś, co wyróżnia La Mandorle od innych producentów zdrowej żywności.  Wszelkie dostępne tu propozycje są bez laktozybezglutenowe, większość z nich jest wegańska( nie dotyczy produktów z dodatkiem omega).

La Mandorle dla nastolatka – dieta dla alergika

Każdy rodzic alergika przyzna, że komponowanie smacznej diety przy ograniczonej puli produktów to nie jest łatwe zadanie. Dziecko chciałoby jeść standardowe dania, a przecież nie zawsze jest to możliwe. Jeżeli chodzi o alergię na mlekozamienniki mleka takie jak mleka migdałowe (napoje) stanowią smaczną i bezpieczną alternatywę którą można stosować w wielu daniach. Konsystencja napoju migdałowego jest zbliżona do mleka krowiego. 

Warto zaznaczyć, że bezmleczne i bezglutenowe produkty stają się coraz bardziej popularne przez co wiele firm, o szerszym profilu działalności wprowadza je do swojej oferty. Sęk w tym, że należy zwrócić uwagę na proces produkcyjny. Żywność dla alergika powinna być w 100 % wolna od nawet śladowych ilości alergenu co jest bardzo trudne,w  zakładach które przetwarzają mleko, gluten czy soję. Produkty La Mandorle są wolne od tego, ponieważ w zakładzie nie używa się mleka krowiego czy glutenu. Jadłospis dla dziecka z alergią na białko mleka krowiego wzbogacony produktami la Mandorle jest bezpieczny, odżywczy oraz smaczny.