
Kiedy zaleca się zamianę mleka krowiego na „mleko” migdałowe?
Zamianę mleka krowiego, koziego czy owczego na napój (mleko) migdałowe, zaleca się w szczególności osobom, które z przyczyn zdrowotnych (alergia na białka mleka krowiego, laktozę) nie mogą pić zwykłego mleka, ale nie tylko. Jest to napój znany już od bardzo dawna i współcześnie polecany także osobom stosującym np. dietę wegetariańską czy wegańską, a także osobom, które po prostu są świadome jak bardzo ważna jest nasza codzienna dieta i chcą uwzględniać w niej tylko najzdrowsze składniki.
Napój migdałowy, znany też pod nazwą „mleka” migdałowego (mimo, że tak naprawdę mlekiem nie jest), polecany jest więc wszystkim, którzy w szczególny sposób chcą zadbać o swój wygląd, sylwetkę czy zdrowie.
Napój migdałowy to płyn w 100% pochodzenia roślinnego, o mlecznym zabarwieniu i charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Tworzony jest na bazie migdałów i wody. Znany i ceniony był już w kuchni starożytnej. Jednak ze względu na to, że był dobrem luksusowym i bardzo drogim, tylko najlepiej sytuowani ludzie mogli korzystać z jego dobrodziejstw. Współcześnie nadal stanowi jeden z najlepszych substytutów dla mleka krowiego.
Co różni napój “mleko” migdałowe od zwykłego mleka krowiego?
Istnieje wiele różnic pomiędzy zwykłym mlekiem i napojem migdałowym.
Do różnic tych zdecydowanie zaliczyć należy smak, który w przypadku napoju migdałowego jest znacznie lepiej oceniany. Różni się bardzo od smaku zwykłego mleka poprzez delikatną orzechową nutę. Niebagatelne znaczenie ma to w przypadku karmienia dzieci, dla których to właśnie smak napoju czy potrawy jest często powodem do odmawiania picia lub jedzenia niektórych produktów. Smak ten może być dodatkowo zmieniany i poprawiany poprzez dodawanie do napoju np. różnych syropów. W naszej ofercie znajdziecie ’mleko’ roślinne w proszku, które również świetnie sprawdzi się jako napój roślinny po wymieszaniu z wodą.
Napój migdałowy jest też znacznie łatwiej trawiony i lepiej przyswajany przez organizm, niż mleko krowie. Ze względu na swoją bardzo niską wartość kaloryczną (około 40 kalorii w 1 szklance mleka), polecane jest osobom dbającym o linie. Nie zawiera cholesterolu, co czyni je odpowiednim napojem dla osób na diecie, podyktowanej wskazaniami zdrowotnymi. Co więcej – pomaga w walce ze złym cholesterolem. W odróżnieniu od zwykłego mleka, “mleko” napój migdałowy nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, które bywa powodem wielu chorób związanych z niestrawnościami żołądkowymi, a nawet osteoporozy czy chorób układu krążenia.
Najcenniejsze właściwości napoju (mleka) migdałowego
Jako że napój migdałowy stanowi nieocenione źródło składników odżywczych, jak również mineralnych, jest świetną alternatywą dla mleka krowiego, koziego czy owczego. Jest również skarbnicą wapnia. Zawiera w sobie także więcej lipidów, niż mleko krowie. Zdecydowanie przeważająca ilość kwasów napoju migdałowego, to dobroczynne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej – jest bogatym źródłem witaminy E – która określana jest jako silny przeciwutleniacz i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a także wspierające układ odpornościowy. To na pewno ważny aspekt szczególnie dla dbających o swoją urodę kobiet, ponieważ jak wiadomo witamina E poprawia znacznie kondycję naszej skóry, paznokci, włosów. Wykazuje także silne działanie, chroniące nasz organizm przed rakiem. W “mleku” – napoju na bazie migdałów, wykazano także zawartość błonnika, który posiada wiele dobroczynnych właściwości – m.in. reguluje stężenie glukozy we krwi.
Cennymi składnikami mineralnymi, jakie znajdziemy w tzw. “mleku” migdałowym są także: żelazo, magnez, fosfor, selen i potas. Zawiera ono również witaminy grupy B: (B1, B2, B3 i B9), oraz witaminy A i D.
Jakie zastosowanie ma napój (mleko) migdałowe?
Mleko migdałowe, m. in. ze względu na swój delikatny smak, może mieć bardzo wiele zastosowań jako napój sam sobie, ale także dodatek do innych napojów czy dań. Możemy znaleźć w internecie wiele prostych przepisów na posiłki, czy napoje na bazie tzw. “mleka” migdałowego. Podawane może być również dzieciom już od 1-ego roku życia. Centrum Bio ma w swojej ofercie mleko migdałowe La Mandorle, które spożywać można na ciepło i na zimno. Sprawdzi się jako zabielacz do kawy czy herbaty, ale także jako m.in.:
- baza do gotowania kaszek dla dzieci, płatków czy puddingów
- zamiennik mleka krowiego, stosowany w wypiekach
- składnik sosów, zup, marynat
- jeden ze składników ciasta naleśnikowego
- produkt na bazie którego, można zrobić domowy jogurt
- “mleko” zastępcze do zalewania płatków śniadaniowych
- składnik różnego rodzaju koktajli
Nasze ’mleko’ roślinne w proszku oraz w płynie to napój wegański, produkowany na bazie naturalnych składników pochodzących z upraw ekologicznych. Pozbawiony jest jakiejkolwiek zawartości laktozy, glukozy czy soi.