
Przyszła jesień! Pora roku, która skłania nas do odświeżenia rozgrzewających ciało i duszę przepisów. Na pierwszy ogień (i to dosłownie) poszła zupa dyniowa. Wykonaliśmy ją na napoju kokosowym z dodatkiem soku pomarańczowego, dzięki czemu nasze danie smakuje słońcem, latem i tropikalnymi wakacjami. Gwarantujemy Ci, że oszalejesz na jej punkcie! Nie przedłużając przedstawiamy nasz przepis.
Składniki na zupę dyniową
- 2 kg dyni,
- 0,5 kg marchwi,
- 3 sztuki pietruszki – doskonale komponuje się również pasternak,
- 1 kg ziemniaków,
- 5 cebul,
- 2 łyżki łagodnego curry,
- 400 ml napoju kokosowego AMANDE COCO – La Mandorle,
- 4 łyżki oleju do smażenia – dla smaku można użyć kokosowego,
- 2 l wody,
- 1 l soku pomarańczowego można zmniejszyć jego ilość lub zastąpić wodą,
- pikantna papryka mielona – opcjonalnie,
- kawałek imbiru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oleju.
- Ziemniaki obrać i ugotować do średniej miękkości.
- Dynię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Starte warzywa dodać do garnka i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając.
- Dolać wodę i sok pomarańczowy.
- Przyprawić solą, pieprzem, curry, pikantną papryką i imbirem (pokrojonym w plasterki). Gotować przez 10 minut.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. W razie potrzeby dolać wody i gotować przez parę minut.
- Zdjąć zupę z ognia i zblendować, stopniowo dolewając napój kokosowy do uzyskania ulubionej konsystencji zupy krem.
- W razie potrzeby doprawić i przybrać np. nacią pietruszki lub prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Jesteśmy pewni, tej jesieni nasz przepis będzie królował w Twojej kuchni. Rada Centrumbio: ziemniaki najlepiej ugotować osobno (tak, jak jest to podane w przepisie) – zdarza się, że po kilku godzinach zmieniają one smak zupy, co nie jest do końca pożądane.