Przyszła jesień! Pora roku, która skłania nas do odświeżenia rozgrzewających ciało i duszę przepisów. Na pierwszy ogień (i to dosłownie) poszła zupa dyniowa. Wykonaliśmy ją na napoju kokosowym z dodatkiem soku pomarańczowego, dzięki czemu nasze danie smakuje słońcem, latem i tropikalnymi wakacjami. Gwarantujemy Ci, że oszalejesz na jej punkcie! Nie przedłużając przedstawiamy nasz przepis.

Składniki na zupę dyniową

  • 2 kg dyni,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 3 sztuki pietruszki – doskonale komponuje się również pasternak,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 cebul,
  • 2 łyżki łagodnego curry,
  • 400 ml napoju kokosowego AMANDE COCO – La Mandorle,
  • 4 łyżki oleju do smażenia – dla smaku można użyć kokosowego,
  • 2 l wody,
  • 1 l soku pomarańczowego można zmniejszyć jego ilość lub zastąpić wodą,
  • pikantna papryka mielona – opcjonalnie,
  • kawałek imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oleju.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować do średniej miękkości.
  3. Dynię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Starte warzywa dodać do garnka i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając.
  5. Dolać wodę i sok pomarańczowy. 
  6. Przyprawić solą, pieprzem, curry, pikantną papryką i imbirem (pokrojonym w plasterki). Gotować przez 10 minut.
  7. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. W razie potrzeby dolać wody i gotować przez parę minut.
  8. Zdjąć zupę z ognia i zblendować, stopniowo dolewając napój kokosowy do uzyskania ulubionej konsystencji zupy krem.
  9. W razie potrzeby doprawić i przybrać np. nacią pietruszki lub prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Jesteśmy pewni, tej jesieni nasz przepis będzie królował w Twojej kuchni. Rada Centrumbio: ziemniaki najlepiej ugotować osobno (tak, jak jest to podane w przepisie) – zdarza się, że po kilku godzinach zmieniają one smak zupy, co nie jest do końca pożądane.