Święta Bożego Narodzenia dla każdej gospodyni domowej to jeden z najpiękniejszych dni w roku. Również dla nas to bardzo ważny moment, do którego przygotowujemy się już teraz. W ten właśnie sposób powstała zupa grzybowa z ‘mlekiem’ kokosowym. Wegetariańska, wegańska, a przede wszystkim aromatyczna i pyszna. Musisz jej spróbować!

Składniki

  • 40 dag suszonych borowików lub podgrzybków,
  • 400 ml napoju kokosowego AMANDE COCO La Mandorle – Rada Centrumbio: polecamy użyć napoju kokosowego w proszku,
  • 1 marchewka (duża),
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka świeżych pieczarek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby opłukać zagotować i odlać na sitku.
  2. Wstawić bulion warzywny i dodać grzyby, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować aż do miękkości składników (przede wszystkim grzybów).
  3. Dodać pieprz, sól i sos sojowy do smaku.
  4. Chwilkę pogotować i dodać napój kokosowy. Całość można zblendować, choć nie jest to warunek konieczny.
  5. Zupę grzybową można udekorować usmażonymi plastrami pieczarek.
  6. Smacznego!

Jak widzisz to bardzo prosty i szybki przepis na zdrową zupę grzybową z napojem kokosowym. Aby poczuć jeszcze bardziej świąteczny i wigilijny nastrój, podaj ją z wegańskimi uszkami.