
Święta Bożego Narodzenia dla każdej gospodyni domowej to jeden z najpiękniejszych dni w roku. Również dla nas to bardzo ważny moment, do którego przygotowujemy się już teraz. W ten właśnie sposób powstała zupa grzybowa z ‘mlekiem’ kokosowym. Wegetariańska, wegańska, a przede wszystkim aromatyczna i pyszna. Musisz jej spróbować!
Składniki
- 40 dag suszonych borowików lub podgrzybków,
- 400 ml napoju kokosowego AMANDE COCO La Mandorle – Rada Centrumbio: polecamy użyć napoju kokosowego w proszku,
- 1 marchewka (duża),
- 1 pietruszka (korzeń),
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 liście laurowe,
- 2,5 litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka świeżych pieczarek do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Grzyby opłukać zagotować i odlać na sitku.
- Wstawić bulion warzywny i dodać grzyby, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować aż do miękkości składników (przede wszystkim grzybów).
- Dodać pieprz, sól i sos sojowy do smaku.
- Chwilkę pogotować i dodać napój kokosowy. Całość można zblendować, choć nie jest to warunek konieczny.
- Zupę grzybową można udekorować usmażonymi plastrami pieczarek.
- Smacznego!
Jak widzisz to bardzo prosty i szybki przepis na zdrową zupę grzybową z napojem kokosowym. Aby poczuć jeszcze bardziej świąteczny i wigilijny nastrój, podaj ją z wegańskimi uszkami.