Składniki:

  • 1 kalafior, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 250 ml śmietanki migdałowej Amande Cuisine,
  • 1 łyżka oleju ze słodkich migdałów,
  • natka pietruszki, 
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1.  Kalafior dokładnie umyć, a następnie rozdzielić na małe różyczki. 
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
  3. Do garnka dodać łyżkę oleju ze słodkich migdałów i lekko podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę. 
  4. Dodać małe różyczki kalafiora i nadal przez kilka minut podsmażać. 
  5. Do garczka wlać bulion, dodać liścia laurowego, ziele angielskie, doprawić do smaku i gotować. Gdy zupa będzie się gotować, a warzywa będą już miękkie można zdjąć z palnika. 
  6. Dodać śmietankę migdałową Amande Cuisine
  7. Zupę można przyozdobić natką pietruszki. 

Smacznego!