
Składniki:
- 1 kalafior,
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 250 ml śmietanki migdałowej Amande Cuisine,
- 1 łyżka oleju ze słodkich migdałów,
- natka pietruszki,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalafior dokładnie umyć, a następnie rozdzielić na małe różyczki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Do garnka dodać łyżkę oleju ze słodkich migdałów i lekko podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę.
- Dodać małe różyczki kalafiora i nadal przez kilka minut podsmażać.
- Do garczka wlać bulion, dodać liścia laurowego, ziele angielskie, doprawić do smaku i gotować. Gdy zupa będzie się gotować, a warzywa będą już miękkie można zdjąć z palnika.
- Dodać śmietankę migdałową Amande Cuisine.
- Zupę można przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego!