
Kolejna propozycja na smaczny obiad – zupa krem z brokułów, którą można przygotować w krótką chwilę! Doskonała z grzankami 🙂 Dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy przedstawiamy przepis ze śmietanką Coco Cuisine. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej śmietany, pozostawia niesamowity, delikatnie wyczuwalny smak kokosa i idealnie pasuje do dań wytrawnych.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 duże ziemniaki
- cebula
- por
- 100 ml śmietanki Coco Cuisine
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, natka pietruszki, pestki słonecznika/ dyni lub inne dodatki
- grzanki, olej ze słodkich migdałów lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, czosnek, drobno posiekać. Do wysokiego garnka dodaj łyżkę oleju ze słodkich migdałów lub oliwy i dodaj cebulę z czosnkiem.
- Brokuła dokładnie umyj, podziel na mniejsze różyczki i podsmaż z cebulą i czosnkiem.
- Obrane ziemniaki, marchewkę i pora dodaj do garnka.
- Po upływie około 5 minut dodaj również bulion warzywny lub wodę, poczekaj aż się zagotuje, a następnie pozostaw jeszcze pod przykryciem przez około 20 minut. Przed zdjęciem zupy z ognia upewnij się, że wszystkie warzywa są miękkie.
- Zblenduj zupę na gładką masę, dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Podawaj z grzankami, dla dekoracji możesz dodać niewielką ilość śmietanki, pestki słonecznika, natkę pietruszki bądź kilka kropli oleju migdałowego.
Smacznego!