Kolejna propozycja na smaczny obiad – zupa krem z brokułów, którą można przygotować w krótką chwilę! Doskonała z grzankami 🙂 Dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy przedstawiamy przepis ze śmietanką Coco Cuisine. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej śmietany, pozostawia niesamowity, delikatnie wyczuwalny smak kokosa i idealnie pasuje do dań wytrawnych. 

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • por
  • 100 ml śmietanki Coco Cuisine 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, natka pietruszki, pestki słonecznika/ dyni lub inne dodatki
  • grzanki, olej ze słodkich migdałów lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę, czosnek, drobno posiekać. Do wysokiego garnka dodaj łyżkę oleju ze słodkich migdałów lub oliwy i dodaj cebulę z czosnkiem. 
  2. Brokuła dokładnie umyj, podziel na mniejsze różyczki i podsmaż z cebulą i czosnkiem. 
  3. Obrane ziemniaki, marchewkę i pora dodaj do garnka. 
  4. Po upływie około 5 minut dodaj również bulion warzywny lub wodę, poczekaj aż się zagotuje, a następnie pozostaw jeszcze pod przykryciem przez około 20 minut. Przed zdjęciem zupy z ognia upewnij się, że wszystkie warzywa są miękkie.
  5. Zblenduj zupę na gładką masę, dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  6. Podawaj z grzankami, dla dekoracji możesz dodać niewielką ilość śmietanki, pestki słonecznika, natkę pietruszki bądź kilka kropli oleju migdałowego. 

Smacznego!