Jesień to okres kolejnych potraw z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dynia lub cukinia pojawiają się już pod koniec lata, ale w przypadku dyni dopiero w październiku nabiera słodkości i pozwala nam cieszyć się wyśmienitym smakiem. Ponadto krem z dyni to świetna propozycja na chłodniejsze popołudnia i wieczory – skutecznie rozgrzeje, a przy tym nasyci. Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem z dyni, do której śmietana roślinna Coco Cuisine będzie idealna! Kremowa konsystencja, wysoka zawartość składników odżywczych i wyśmienity smak! 

Składniki:

  • Średniej wielkości dynia, 
  • 5-6 ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 cebule, 
  • czosnek,
  • 3 szklanki wody lub bulionu, 
  • 250 ml śmietany roślinnej Coco Cuisine
  • sól, pieprz, nasiona słonecznika. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ na mniejsze części. 
  2. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać dynię. 
  3. Do garnka dodaj marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zawartość patelni i wszystko zalej bulionem lub wodą. Duś pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. 
  4. Po ostudzeniu wszystko zblenduj na gładką masę, dodaj śmietankę Coco Cuisine, przyprawy. 
  5. Podawaj ciepłą np. z grzankami. 

Smacznego!