
Jesień to okres kolejnych potraw z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dynia lub cukinia pojawiają się już pod koniec lata, ale w przypadku dyni dopiero w październiku nabiera słodkości i pozwala nam cieszyć się wyśmienitym smakiem. Ponadto krem z dyni to świetna propozycja na chłodniejsze popołudnia i wieczory – skutecznie rozgrzeje, a przy tym nasyci. Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem z dyni, do której śmietana roślinna Coco Cuisine będzie idealna! Kremowa konsystencja, wysoka zawartość składników odżywczych i wyśmienity smak!
Składniki:
- Średniej wielkości dynia,
- 5-6 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- czosnek,
- 3 szklanki wody lub bulionu,
- 250 ml śmietany roślinnej Coco Cuisine,
- sól, pieprz, nasiona słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ na mniejsze części.
- Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać dynię.
- Do garnka dodaj marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zawartość patelni i wszystko zalej bulionem lub wodą. Duś pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Po ostudzeniu wszystko zblenduj na gładką masę, dodaj śmietankę Coco Cuisine, przyprawy.
- Podawaj ciepłą np. z grzankami.
Smacznego!