
Motywacja do spożywania zdrowej żywności trwa w najlepsze, a my uważamy, że to coś naprawdę super! Zdrowe, zbilansowane żywienie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i organizm. Dostarczamy wielu witamin, wartości odżywczych i minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego ciała. Co więcej, zdrowa żywność poprawia naszą sylwetkę – nie tylko wyglądamy o wiele lepiej, ale poprawia się nasze samopoczucie – czujemy się lekko i przyjemnie.
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku osób z nietolerancją glutenu. Żywność bezglutenowa jest wybierana przede wszystkim dlatego, ponieważ pozytywnie wpływa na organizm osoby z nietolerancją. Ponadto osoba ta czuje się o wiele lepiej, gdyż nie odczuwa rewolucji w układzie pokarmowym.
Często możemy spotkać się z opiniami osób, które mimo nietolerancji spróbowały fast fooda podczas wyjścia ze znajomymi, bądź tortu na pewnej uroczystości. Mimo, iż porcja była niewielka, niektóre z tych osób mogły mieć nieprzyjemne dolegliwości typu:
- biegunka,
- nudności,
- uczucie przelewania się w żołądku.
Z kolei inna część osób skarżyła się np. na opuchniętą twarz kolejnego dnia, wysypkę na twarzy lub ciele lub inne, “mniej” dokuczliwe objawy.
Wiele osób również przyznaje się, że mimo, iż nie zdiagnozowano u nich nietolerancji glutenu, o wiele lepiej czują się, gdy spożywają produkty bezglutenowe.
Dlatego też z czasem coraz bardziej wzrasta zapotrzebowanie zarówno na produkty gluten free, jak i przepisy bezglutenowe.
Przepis na obiad bezglutenowy – zupa krem z pora
Składniki:
- 3 całe pory,
- 2 ziemniaki,
- marchewka,
- 1l wody lub bulionu,
- łyżka oleju ze słodkich migdałów od La Mandorle,
- 4 łyżki śmietanki roślinnej Coco Cuisine,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Trzy całe pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w talarki.
- Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę.
- Na patelnię wlać około 1 łyżkę oleju migdałowego, a następnie lekko podsmażyć por, marchewkę i ziemniaki. Do warzyw dodać sprasowany czosnek (może być drobno pokrojony).
- Tak lekko podduszone warzywa przełożyć do większego garnka i wlać bulion lub wodę (wedle upodobań).
- Doprawić do smaku i gotować, aż warzywa będą całkiem miękkie.
- Następnie całą mieszankę należy zblendować w blenderze. Podawać z grzankami.
Podczas gotowania się wywaru można przygotować grzanki z pieczywa bezglutenowego, które będą idealnie smakować z zupą krem.
Zupy krem to świetna forma dostarczania witamin do organizmu. Dobrze smakują i są bardzo odżywcze. Co więcej, to idealna opcja w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie i nie mamy ochoty na ciężkie obiady – wtedy właśnie zupa krem sprawdzi się doskonale!