Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 150 ml śmietanki kokosowej Coco Cuisine
  • 1 duży ziemniak
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 100 g sera np. brie 

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi dokładnie opłukać oraz usunąć grube końce, a następnie pokroić szparagi na mniejsze części. 
  2. W garnku rozpuścić masło lub rozgrzać inny rodzaj tłuszczu, w tym czasie obrać cebulę i czosnek, pokroić i wrzucić do garnka. 
  3. Ziemniaka również obrać, pokroić w kostkę i dodać produktów w garnku. 
  4. Całość zalać bulionem i gotować ok. 15 – 20 minut aż szparagi będą miękkie. 
  5. Następnie zblendować na gładki krem stopniowo dodając śmietanę oraz ser. 
  6. Podawać z grzankami. Można przyozdobić plasterkiem sera lub niewielkimi kawałkami szparagów. 

Smacznego!