
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki kokosowej Coco Cuisine
- 1 duży ziemniak
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
- ząbek czosnku
- cebula
- 100 g sera np. brie
Sposób przygotowania:
- Szparagi dokładnie opłukać oraz usunąć grube końce, a następnie pokroić szparagi na mniejsze części.
- W garnku rozpuścić masło lub rozgrzać inny rodzaj tłuszczu, w tym czasie obrać cebulę i czosnek, pokroić i wrzucić do garnka.
- Ziemniaka również obrać, pokroić w kostkę i dodać produktów w garnku.
- Całość zalać bulionem i gotować ok. 15 – 20 minut aż szparagi będą miękkie.
- Następnie zblendować na gładki krem stopniowo dodając śmietanę oraz ser.
- Podawać z grzankami. Można przyozdobić plasterkiem sera lub niewielkimi kawałkami szparagów.
Smacznego!