Zupa migdałowa to niesamowicie pyszne danie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwością, to jest jeszcze bardzo zdrowa. To prawdziwa bomba witaminowa dla naszego ciała i chwila przyjemności dla umysłu. Bazą naszego przepisu jest napój migdałowy. Z powodzeniem zastępuje on nabiał zwierzęcy w kuchni. Jest także zdrową alternatywą dla wegan i wegetarian, którzy zrezygnowali z produktów mlecznych i odzwierzęcych z powodów zdrowotnych, alergicznych, czy ideologicznych. Poznaj nasz przepis i wypróbuj go w swojej kuchni!

Składniki

  • 1 szklanka obranych ze skórki migdałów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • mix mąki: 1 czubata łyżka mąki ryżowej w połączeniu z 1 czubatą łyżką mąki ziemniaczanej,
  • 1 litr napoju roślinnego – rada CentrumBio: wybierz napój (mleko) migdałowe z algami La Mandorle, który dodatkowo jest źródłem cennych witamin,
  • 100 ml śmietany roślinnej – krem migdałowy Amande Cuisine sprawdzi się doskonale,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z ½ limonki,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego – jeśli lubisz możesz dodać biały,
  • sól do smaku,
  • spora garść natki pietruszki,
  • dodatkowo: ulubiony drobny makaron lub pieczywo na grzanki, świeży parmezan

Sposób przygotowania

  1. Do rozgrzanego garnka wlać oliwę, następnie dodać mix mąki i zrobić zasmażkę. Powoli wlać napój migdałowy i energicznie wymieszać rózgą kuchenną. Podgrzać do zagotowania.
  2. Dodać całe migdały, sól, pieprz i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie zupę zblendować na jednolity krem. Doprawić wyciśniętym czosnkiem i sokiem z limonki. Dla gęstości dodać śmietanę roślinną.
  4. Tak przygotowaną zupę można podawać z ugotowanym makaronem lub samodzielnie zrobionymi grzankami. Drugi pomysł znakomicie komponuje się ze świeżo startym parmezanem.
  5. Dla dekoracji i walorów smakowych całość posypać posiekaną natką pietruszki.


Zupa migdałowa w takim wydaniu cieszy podniebienia wszystkich zasiadających przy wspólnym stole. To doskonałe danie na obiad, jak i kolację. Chcesz wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem produktów roślinnych? Przejrzyj nasz blog La Mandorle!