
Zupa migdałowa to niesamowicie pyszne danie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwością, to jest jeszcze bardzo zdrowa. To prawdziwa bomba witaminowa dla naszego ciała i chwila przyjemności dla umysłu. Bazą naszego przepisu jest napój migdałowy. Z powodzeniem zastępuje on nabiał zwierzęcy w kuchni. Jest także zdrową alternatywą dla wegan i wegetarian, którzy zrezygnowali z produktów mlecznych i odzwierzęcych z powodów zdrowotnych, alergicznych, czy ideologicznych. Poznaj nasz przepis i wypróbuj go w swojej kuchni!
Składniki
- 1 szklanka obranych ze skórki migdałów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- mix mąki: 1 czubata łyżka mąki ryżowej w połączeniu z 1 czubatą łyżką mąki ziemniaczanej,
- 1 litr napoju roślinnego – rada CentrumBio: wybierz napój (mleko) migdałowe z algami La Mandorle, który dodatkowo jest źródłem cennych witamin,
- 100 ml śmietany roślinnej – krem migdałowy Amande Cuisine sprawdzi się doskonale,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z ½ limonki,
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego – jeśli lubisz możesz dodać biały,
- sól do smaku,
- spora garść natki pietruszki,
- dodatkowo: ulubiony drobny makaron lub pieczywo na grzanki, świeży parmezan
Sposób przygotowania
- Do rozgrzanego garnka wlać oliwę, następnie dodać mix mąki i zrobić zasmażkę. Powoli wlać napój migdałowy i energicznie wymieszać rózgą kuchenną. Podgrzać do zagotowania.
- Dodać całe migdały, sól, pieprz i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie zupę zblendować na jednolity krem. Doprawić wyciśniętym czosnkiem i sokiem z limonki. Dla gęstości dodać śmietanę roślinną.
- Tak przygotowaną zupę można podawać z ugotowanym makaronem lub samodzielnie zrobionymi grzankami. Drugi pomysł znakomicie komponuje się ze świeżo startym parmezanem.
- Dla dekoracji i walorów smakowych całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa migdałowa w takim wydaniu cieszy podniebienia wszystkich zasiadających przy wspólnym stole. To doskonałe danie na obiad, jak i kolację. Chcesz wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem produktów roślinnych? Przejrzyj nasz blog La Mandorle!