
Zupa tajska z mlekiem kokosowym to posiłek, którym doskonale zastąpisz pierwsze i drugie danie. Zawiera mięso, makaron, warzywa, świeże zioła i mnóstwo orientalnego smaku. A ten smak regulujesz sam dodając sok z limonki lub sos sojowy. Zupa tajska na bazie napoju kokosowego jest aromatyczna i rozgrzewająca – w sam raz na chłodniejsze dni. Przygotowanie naszego przepisu zajmie Ci max. 40 minut! Smacznego!
Składniki na 4 porcje
- 25 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego (waga przed namoczeniem),
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego,
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej),
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 5 łyżek kukurydzy z puszki,
- 250 ml napoju kokosowego La Mandorle,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- szczypiorek,
- limonka do podania,
- świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 – 15 minut do namoczenia.
- W garnku na oleju podsmażyć pastę curry, dodać pokrojoną na małe kawałki pierś kurczaka i smażyć przez ok. 3 minuty.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
- Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
- Doprawić sosem sojowym, dodać napój kokosowy i dokładnie wymieszać te składniki z zupą. Zdjąć z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać i posypać listkami kolendry.
W kuchni azjatyckiej najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników – samo gotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Rada Centrumbio: jeśli tylko lubisz kurczaka możesz zastąpić go krewetkami. Taka zupa tajska z mlekiem kokosowym będzie równie pyszna!