
Rozgrzewające, smaczne i sycące – idealne na porę jesienną, kiedy temperatura spada, a za oknem wietrznie i wilgotno. Mowa oczywiście o zupach, po które szczególnie chętnie sięgamy właśnie w okresie jesienno zimowym. Jesień to także czas idealny na przygotowanie potraw z dyni, dlatego też przedstawiamy kolejny przepis. Tym razem rozgrzewająca zupa z dyni, do której idealnie sprawdzi się śmietana roślinna Coco Cuisine.
Wyśmienita na obiad czy wczesną kolację – pełna wartości odżywczych i chętnie zajadana przez dzieci.
Składniki:
- 1 większa dynia
- kalafior
- 5 ziemniaków
- 250 ml śmietany roślinnej Coco Cuisine
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju ze słodkich migdałów
- 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
- opcjonalnie można dodać drobne kawałki grillowanego kurczaka
Sposób przygotowania:
- Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na drobne różyczki.
- Do garnka wlać ok. łyżkę oleju migdałowego i wrzucić drobno posiekany czosnek. Gdy się lekko zeszkli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię i podsmażyć przez około 3-4 minuty.
- W wersji z kurczakiem – pokrojonego kurczaka podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku
- Do warzyw w garnku wlać bulion warzywny, wrzucić kalafiora i opcjonalnie kurczaka i gotować. Przyprawić do smaku i nadal gotować.
- Dodać śmietankę kokosową i zamieszać. Podawać z natką pietruszki lub np. pestkami dyni.
Smacznego!