Rozgrzewające, smaczne i sycące – idealne na porę jesienną, kiedy temperatura spada, a za oknem wietrznie i wilgotno. Mowa oczywiście o zupach, po które szczególnie chętnie sięgamy właśnie w okresie jesienno zimowym. Jesień to także czas idealny na przygotowanie potraw z dyni, dlatego też przedstawiamy kolejny przepis. Tym razem rozgrzewająca zupa z dyni, do której idealnie sprawdzi się śmietana roślinna Coco Cuisine. 

Wyśmienita na obiad czy wczesną kolację – pełna wartości odżywczych i chętnie zajadana przez dzieci. 

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na drobne różyczki. 
  2. Do garnka wlać ok. łyżkę oleju migdałowego i wrzucić drobno posiekany czosnek. Gdy się lekko zeszkli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię i podsmażyć przez około 3-4 minuty. 
  3. W wersji z kurczakiem – pokrojonego kurczaka podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku 
  4. Do warzyw w garnku wlać bulion warzywny, wrzucić kalafiora i opcjonalnie kurczaka i gotować. Przyprawić do smaku i nadal gotować. 
  5. Dodać śmietankę kokosową i zamieszać. Podawać z natką pietruszki lub np. pestkami dyni. 

Smacznego!